Crida de voluntaris per Begues

Divendres 31 de maig comença a Begues el projecte Xarxes per la transcripció dels padrons municipals del municipi.

A les 18: 00 h. al centre Cívic el Roure de Begues, es farà la primera formació dels voluntaris el projecte Xarxes d’aquest municipi. Tothom hi és convidat.

A aquells/es a qui us pugui interessar us sol·licitem que us feu voluntaris per a les transcripcions dels padrons de Begues des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet. No es necessita tenir coneixements tècnics previs. La formació és presencial però després cadascú treballa des d’on i quan vulgui, la dedicació és totalment lliure i depenent de les possibilitats de cadascú. També poden participar-hi voluntaris d’altres municipis.

Inscripcions: begues@begues.cat o al 936390538

Us esperem al Centre Cívic El Roure de Begues !!!!!!!!!!!!!Crida de voluntaris: El Papiol

Dimarts 22 de gener comença a El Papiol el projecte Xarxes per la transcripció dels padrons municipals del municipi.

A les 18: 30 h. a la Biblioteca Valentí Almirall d’El Papiol, es farà la primera formació dels voluntaris el projecte Xarxes d’aquest municipi. Tothom hi és convidat.

Amb una aplicació informàtica via web, que utilitza les tecnologies de visió per ordinador, es fa una primera transcripció dels padrons digitalitzats. Aquesta eina ha estat desenvolupada pel Centre de Visió per Computador i el Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, amb el suport de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat . A Xarxes, s’alien la innovació tecnològica, la col·laboració ciutadana, la demografia i els documents d’arxiu. És una bona iniciativa per construir digitalment una xarxa social històrica de la població d’El Papiol i del Baix Llobregat.

A aquells/es a qui us pugui interessar us sol·licitem que us feu voluntaris per a les transcripcions dels padrons d’El Papiol des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet. No es necessita tenir coneixements tècnics previs. La formació és presencial però després cadascú treballa des d’on i quan vulgui, la dedicació és totalment lliure i depenent de les possibilitats de cadascú. També poden participar-hi voluntaris d’altres municipis.

Us esperem a la Biblioteca Valentí Almirall d’El Papiol !!!!!!!!!!!!!

XARXES. Un exemple d’integració d’un projecte d’humanitats digitals amb la Viquipèdia

El Centre de Visió per Computador (CVC) i el Centre d’Estudis Demogràfics(CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) treballen des del 2015 ambpadrons històrics de població, primer amb el projecte EINES i ara amb XARXES, dosprojectes de recerca en humanitats digitals finançats pel programa Recercaixade l’obra social La Caixa amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalanad’Universitats Públiques). L’objectiu primordial dels projectes és desenvolupartècniques informàtiques per a construir xarxes socials històriques. Primer detot, mitjançant tecnologies de visió per computador es desenvolupen programesde reconeixement de text manuscrit per tal de transcriure de formasemi-automàtica els documents originals (padrons) prèviament digitalitzats. Ensegon lloc, es construeix la xarxa social a partir de la vinculació nominativadels habitants registrats en els diferents padrons d’un mateix municipi o delsmunicipis veïns. Fins ara els padrons que s’estan vinculant corresponen a lespoblacions catalanes de Sant Feliu de Llobregat, Begues, Castellví de Rosanes,Collbató, Corbera de Llobregat, El Papiol, Molins de Rei, Sant Vicenç deCastellet, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

En aquests projectes s’ha comptat amb la participació activa de la ciutadania i dels arxivers tant en l’extracció i validació de les dades (a través de plataformes web de crowdsourcing i de jocs informàtics), com en el disseny de noves experiències d’usuari més atractives (talment com a cercadors i visualitzadors tipus Facebook o geoprojeccions en mapes interactius). D’aquesta manera es converteix el patrimoni històric demogràfic en actiu digital, permetent entendre i explicar millor l’evolució social i econòmica del passat, i també, facilitant el consum i divulgació d’aquest coneixement d’una manera gràfica i pedagògica.

Recentment, la informació que proporcionen els padrons històrics, de per si ja resulta atractiva pel gran valor que aporta a nivell històric, es veu complementada per la seva integració amb la Viquipèdia, permetent així oferir informació ampliada i complementària a la informació inicial proporcionada per XARXES tant a nivell individual (dels habitants registrats als padrons) com del context històric. Aquesta integració ha estat possible gràcies a Wikidata SDK, un conjunt d’eines JavaScript que facilita la realització de consultes a Wikidata mitjançant SPARQL, confeccionar cerques o simplificar les respostes JSON de l’API. La integració permet mostrar vincles enriquits (similars als que podem veure quan es comparteix un vincle en aplicacions com el WhatsApp) amb informació bàsica provinent de diferents entrades de la Viquipèdia. Com a exemple, si cerquem «Pedro Dot», un dels personatges il·lustres del municipi de Sant Feliu, des del cercador de la plataforma, també es mostren resultats provinents de la Viquipèdia d’aquest famós rosarista, juntament amb la imatge de l’article, detalls del seu ofici, etc. Per altra banda, també s’hi inclou el context històric, amb fets destacats que van ocórrer durant la seva vida (o poc abans o poc després) com ara el cop d’estat de 1936 a Barcelona.

Paral·lelament també s’està treballant en una aplicació mòbil per tal de facilitar l’accés a la informació dels padrons històrics i animar als usuaris a incorporar material gràfic (com per exemple, fotografies dels seus propis avantpassats que foren registrats en els padrons). L’aplicació estarà disponible per a Android i iOS, on també s’ha integrat la informació provinent de la Viquipèdia.

Aquesta feina d’integració de XARXES amb la Viquipèdia ha estat possible gràcies al projecte final de grau de Rafael Diaz Rodriguez (enllaç al TFG), estudiant d’Enginyeria Informàtica de l’Escola d’Enginyeria de la UAB i dirigit per Alícia Fornés i Joana Maria Pujadas-Mora (de la UAB) i Toni Hermoso (d’Amical Wikimedia). Precisament la UAB va acollir la Wikimedia Hackathon 2018 el proppassat mes de maig, esdeveniment que va permetre a Rafael i a altres estudiants que hi van participar conèixer de més a prop l’última tecnologia darrere de la Viquipèdia, un dels portals més importants d’Internet.

ExperimentAI i XARXES al Living lab de Sant Cugat

El Centre de Visió per Computador, conjuntament amb la UAB i el Centre d’Estudis Demogràfics, ha organitzat una sèrie de sessions dedicades a com la Intel·ligència Artificial ens ajuda a extraure informació del nostre patrimoni històric.

Es tracta de dues sessions que tindran lloc al Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllorí a St. Cugat del Vallés (mapa) els dies 14/11/18 i el 21/11/18 de 18.00h a 19.00h.

Informació de cada sessió (gratuïtes):

  • 14/11/18 – ExperimentAI 02: Construint el Facebook dels nostres avantpassats
    Inscripcions: aquí.
  • 21/11/18 – ExperimentAI 03: Ensenyant als ordinadors a llegir manuscrits i música
    Inscripcions: aquí

Sessions d’ExperimentAI – L’impacte de la Intel·ligència Artificial a la Societat:

Brunch d’Innovació del Hubb30.cat

El proper 28 de setembre presentarem el projecte XARXES en el Brunch d’Innovació “Digitalització i explotació de dades al sector públic” del Hubb30.cat Es presentarà el cas de transferència entre l’Ajuntament de Sant Feliu, el Centre de Visió per Computador (CVC) i el  Centre d’Estudis Demogràfics (CED) relatiu a la recuperació i difusió dels padrons històrics.

Que són els Brunchs d’innovació? Trobades que donen a conèixer les tecnologies més disruptives i com impacten al teixit empresarial i social. Dedicades a línies d’innovació en camps específics que permeten conèixer de primera mà les tendències es configuren en aquell terreny, així com els experts que les protagonitzen. Dirigies a petites i mitjanes empreses que vulguin innovar de la mà dels agents de recerca del territori.

Per més informació: Hubb30. Brunch d’Innovació.

Crida de voluntaris: Collbató

Per una bona transcripció dels padrons municipals, el primer pas és fer una formació als col·laboradors de Collbató, amb la finalitat que participi en la creació d’aquesta gran xarxa històrica sobre els avantpassats de la comarca del Baix Llobregat. La col·laboració consisteix a fer les transcripcions dels padrons antics d’aquest municipi des del segle XIX fins l’any 1955. L’objectiu és contribuir a facilitar la recerca informàtica (l’elaboració de softwares que reconeguin lletra manuscrita) i demogràfica (amb dades que puguin alimentar el cercador sobre la població).

Collbató és un dels municipis amb una sèrie documental més rica. Té més de trenta padrons que han estat tots digitalitzats per l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. La sèrie comença l’any 1842.

Les persones que s’animin a participar en el projecte rebran una formació l’11 de juny, a les 19:15 h. al Casal de Cultura de Collbató (passeig Mansuet 9-11), per part del Centre de Visió per Computador i del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB. El projecte disposa del suport de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Qui vulgui col·laborar es pot posar en contacte amb l’Anna Amat: amatannam@hotmail.com

Reconeixament als voluntaris transcriptors de Sant Feliu de Llobregat

El dimarts 15 de maig, vam realitzar l’acte d’homenatge als transcriptors voluntaris dels padrons de Sant Feliu de Llobregat que han treballat al llarg de 3 anys en les transcripcions del padrons i se’ls hi lliurà un obsequi.

Són 18 padrons d’habitants transcrits del període de 1828-1955, en total 3.877 imatges escanejades i transcrites. 83.500 registres buidats. Hi han participat 30 dones i 24 homes.

Tanmateix el projecte Xarxes continua i s’estén a altres municipis del Baix Llobregat. Ara treballen a Castellví de Rosanes, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat

Moltes gràcies a les persones que ho han fet possible!!!

Podeu consultar les imatge de la presentació al següent link:

https://www.fetasantfeliu.cat/galeria/presentacio-dels-resultats-del-projecte-eines-dels-padrons-historics-de-sant-feliu-i-recon

Crida voluntaris: Castellví de Rosanes

Dilluns 9 d’abril comença a Castellví de Rosanes el projecte Xarxes per la transcripció dels padrons municipals del municipi.

A les 19: 00 h. a l’Ajuntament de Castellví de Rosanes, es farà la primera formació dels voluntaris el projecte Xarxes d’aquest municipi. Tothom hi és convidat. Els que vulgueu participar-hi poseu-vos en contacte amb l’Oliva Casanovas de l’ajuntament, telèfon 93.775.19.42 extensió 1212.

Amb una aplicació informàtica via web, que utilitza les tecnologies de visió per ordinador, es fa una primera transcripció dels padrons digitalitzats. Aquesta eina ha estat desenvolupada pel Centre de Visió per Computador i el Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, amb el suport de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat . A Xarxes, s’alien la innovació tecnològica, la col·laboració ciutadana, la demografia i els documents d’arxiu. És una bona iniciativa per construir digitalment una xarxa social històrica de la població de Castellví de Rosanes i del Baix Llobregat.

A aquells/es a qui us pugui interessar us sol·licitem que us feu voluntaris per a les transcripcions dels padrons de Castellví de Rosanes des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet. No es necessita tenir coneixements tècnics previs. La formació és presencial però després cadascú treballa des d’on i quan vulgui, la dedicació és totalment lliure i depenent de les possibilitats de cadascú. També poden participar-hi voluntaris d’altres municipis.

Us esperem a a la seu del Biblioaccés de Castellví de Rosanes !!!!!!!!!!!!!

Crida voluntaris: Projecte Xarxes Sant Vicenç de Castellet

Dimarts 13 de març començará a Sant Vicenç de  Castellet el projecte Xarxes per la transcripció dels padrons municipals del municipi.

A les 19: 35 h. a l’Auditori M. Carme Grauvilardell de Sant Vicenç de Castellet, es farà la primera formació dels voluntaris del projecte Xarxes d’aquest municipi. Tothom hi és convidat.

Amb una aplicació informàtica via web, que utilitza les tecnologies de visió per ordinador, es fa una primera transcripció dels padrons digitalitzats. Aquesta eina ha estat desenvolupada pel Centre de Visió per Computador i el Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB . A Xarxes, s’alien la innovació tecnològica, la col·laboració ciutadana, la demografia i els documents d’arxiu. És una bona iniciativa per construir digitalment una xarxa social històrica de la població de Sant Vicenç de Castellet.

A aquells/es a qui us pugui interessar us sol·licitem que us feu voluntaris per a les transcripcions dels padrons de Sant Vicenç de Castellet. No es necessita tenir coneixements tècnics previs. Des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet es pot fer. La formació és presencial però després cadascú treballa des d’on i quan vulgui, la dedicació és totalment lliure i depenent de les possibilitats de cadascú. També poden participar-hi voluntaris d’altres municipis.

Us esperem a Sant Vicenç de Castellet !!!!!!!!!!!!!