XARXES. Un exemple d’integració d’un projecte d’humanitats digitals amb la Viquipèdia

El Centre de Visió per Computador (CVC) i el Centre d’Estudis Demogràfics(CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) treballen des del 2015 ambpadrons històrics de població, primer amb el projecte EINES i ara amb XARXES, dosprojectes de recerca en humanitats digitals finançats pel programa Recercaixade l’obra social La Caixa amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalanad’Universitats Públiques). L’objectiu primordial dels projectes és desenvolupartècniques informàtiques per a construir xarxes socials històriques. Primer detot, mitjançant tecnologies de visió per computador es desenvolupen programesde reconeixement de text manuscrit per tal de transcriure de formasemi-automàtica els documents originals (padrons) prèviament digitalitzats. Ensegon lloc, es construeix la xarxa social a partir de la vinculació nominativadels habitants registrats en els diferents padrons d’un mateix municipi o delsmunicipis veïns. Fins ara els padrons que s’estan vinculant corresponen a lespoblacions catalanes de Sant Feliu de Llobregat, Begues, Castellví de Rosanes,Collbató, Corbera de Llobregat, El Papiol, Molins de Rei, Sant Vicenç deCastellet, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

En aquests projectes s’ha comptat amb la participació activa de la ciutadania i dels arxivers tant en l’extracció i validació de les dades (a través de plataformes web de crowdsourcing i de jocs informàtics), com en el disseny de noves experiències d’usuari més atractives (talment com a cercadors i visualitzadors tipus Facebook o geoprojeccions en mapes interactius). D’aquesta manera es converteix el patrimoni històric demogràfic en actiu digital, permetent entendre i explicar millor l’evolució social i econòmica del passat, i també, facilitant el consum i divulgació d’aquest coneixement d’una manera gràfica i pedagògica.

Recentment, la informació que proporcionen els padrons històrics, de per si ja resulta atractiva pel gran valor que aporta a nivell històric, es veu complementada per la seva integració amb la Viquipèdia, permetent així oferir informació ampliada i complementària a la informació inicial proporcionada per XARXES tant a nivell individual (dels habitants registrats als padrons) com del context històric. Aquesta integració ha estat possible gràcies a Wikidata SDK, un conjunt d’eines JavaScript que facilita la realització de consultes a Wikidata mitjançant SPARQL, confeccionar cerques o simplificar les respostes JSON de l’API. La integració permet mostrar vincles enriquits (similars als que podem veure quan es comparteix un vincle en aplicacions com el WhatsApp) amb informació bàsica provinent de diferents entrades de la Viquipèdia. Com a exemple, si cerquem «Pedro Dot», un dels personatges il·lustres del municipi de Sant Feliu, des del cercador de la plataforma, també es mostren resultats provinents de la Viquipèdia d’aquest famós rosarista, juntament amb la imatge de l’article, detalls del seu ofici, etc. Per altra banda, també s’hi inclou el context històric, amb fets destacats que van ocórrer durant la seva vida (o poc abans o poc després) com ara el cop d’estat de 1936 a Barcelona.

Paral·lelament també s’està treballant en una aplicació mòbil per tal de facilitar l’accés a la informació dels padrons històrics i animar als usuaris a incorporar material gràfic (com per exemple, fotografies dels seus propis avantpassats que foren registrats en els padrons). L’aplicació estarà disponible per a Android i iOS, on també s’ha integrat la informació provinent de la Viquipèdia.

Aquesta feina d’integració de XARXES amb la Viquipèdia ha estat possible gràcies al projecte final de grau de Rafael Diaz Rodriguez (enllaç al TFG), estudiant d’Enginyeria Informàtica de l’Escola d’Enginyeria de la UAB i dirigit per Alícia Fornés i Joana Maria Pujadas-Mora (de la UAB) i Toni Hermoso (d’Amical Wikimedia). Precisament la UAB va acollir la Wikimedia Hackathon 2018 el proppassat mes de maig, esdeveniment que va permetre a Rafael i a altres estudiants que hi van participar conèixer de més a prop l’última tecnologia darrere de la Viquipèdia, un dels portals més importants d’Internet.